
Pan nu ook aan de slag voor ‘Het Belevingscentrum Verkeersveiligheid’
Het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek gaat permanente educatie op het gebied van mobiliteit en verkeersveiligheid voor jong en oud bieden. De ultieme doelstelling is het aantal verkeersdoden en zwaargewonden in Nederland terug te brengen naar nul. Juist in de vorm van permanente verkeerseducatie en via het tonen van innovaties streeft het ICVL er naar om dit zo dicht mogelijk te benaderen. De gedachte is om kinderen al van jongs af aan bewust te maken door inzicht te geven in de risico’s, met het oog op meer verkeersveiligheid. ICVL richt zich op iedereen van 4 tot 99 jaar. Van driewieler tot rollator!
Design & Build team compleet
Om te zorgen voor een continue leercurve gaat het Verkeers Centrum Brabant vele verschillende leeftijdsspecifieke thema’s gerelateerd aan verkeersveiligheid op een speelse en interactieve manier aanbieden. Het ICVL heeft voor de ontwikkeling van dit nieuwe Belevingscentrum Pan Branding en Heijmerink Wagemakers als Design & Build team in de arm genomen. En we zijn al begonnen! Aan de hand van de belangrijkste thema’s het verhaal en beeld ontwikkelen als basis voor een Masterplan Concept en om daarmee samen de uitrol voor de experience te realiseren.
Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid willen we de jeugd ook op een speelse manier enthousiasmeren voor de logistieke sector. Bovendien komt er een leerwerkbedrijf voor bestaande en toekomstige logistieke medewerkers. Verder biedt het centrum plaats aan het informatie- en communicatiecentrum Weg van de Toekomst, waar innovaties op het gebied van infrastructuur en mobiliteit getoond zullen worden. De totale oppervlakte van het centrum is 10.000 m2, waarvan 4.000 m2 bebouwd. Het centrum komt te liggen aan de ‘Weg van de Toekomst’ (N329) in Oss.
‘Weg van de Toekomst’
De gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant maakten van de N329, een Weg van de Toekomst. Naast een verdubbeling van het aantal rijstroken zijn er nu duurzame en innovatieve maatregelen in, op of langs de weg. Denk hierbij aan het gebruik van duurzame materialen, LED-verlichting, zonnepanelen en bij de bouw van de weg is 15 miljoen kilo CO2 gecompenseerd. Het unieke aan de N329 is, dat we nieuwe technieken in één project combineerden. En dat we veel samenwerkten met scholen, ondernemers en inwoners om de Weg van de Toekomst te realiseren!
Glowing Lines, Pleasant Pass, Road Energy System en Flowman. In Oss werden de systemen uitgetest die later overal in Nederland konden worden toegepast. Lichtgevende wegmarkering die straatverlichting overbodig maakt; een interactieve fietstunnel die passanten elk gevoel van onveiligheid doet vergeten; warmte uit het wegdek halen voor gebruik in gebouwen in de buurt; en lampjes in de berm die weggebruikers op het juiste tempo begeleiden naar het volgende groene verkeerslicht.
We’ll keep you posted!